torstai 18. huhtikuuta 2013

Hempeä kangaskori kauluspaidoista
Kaikki viimeaikojen ompelukset tuntuvat olevan linjaa "tätä olen haudutellut pitkään ja viimein sain tehtyä". Tämä kuuluu samaan sarjaan. Uudessa Ihana-lehdessä oli kangaskorien ohje. Mielessäni tämä idea oli kypsynyt jo kauemmin, mutta lehden juttu taisi tuupata vauhtia tähän viivästyneeseen projektiin.

Huhtikuun haasteena on ollut ommella kierrätysompeluksia. Tämä onkin pääasiassa kierrätysmateriaalista tehty, sillä kangaskori syntyi kahdesta kauluspaidasta. Toiseen kankaaseen on silitetty myös tukikangas. Vaaleanpunainen paita oli vanha imetyspaita, joten muotolaskokset ja leikkaukset toivat hommaan oman haasteensa.


 Reuna on kantattu vinonauhalla ja koristeena on pari kukkaa ja pitsiä. Kukkien ohje löytyi samaisesta, uudesta (2/2013) Ihana-lehdestä. Kukka oli todella helppo tehdä. Mielestäni kukista tuli myös tosi nätit. :) Tumma nappi on vanha puunappi, isommassa kukassa on kaksi nappia päällekäin.

Oikeasti tämä kori menee tuliaisiksi ystävälleni. Värit on ajateltu heidän saunamökkinsä sisustuksen mukaan. Heillä on myös ollut ideana, että tuvassa käytetään mahdollisimman paljon vanhoja materiaaleja. Siksi tämä kierrätysmateriaaleista tehty kori passaa sinne varmasti oikein hyvin.

Mutta jos tämä kori olisi jäämässä itselleni, olisi siinä kiva säilytellä vaikka jotain ihania ompelujuttuja. :)


sunnuntai 14. huhtikuuta 2013

KÄÄK! Sehän on takki!Nyt saa vähän hehkuttaa ja tuulettaa!
Eka puuvillatakki on vihdoin tehty! Jei!
 
 
 

Perjantai-illan Project SaVaWayn aiheena oli tällä kertaa "eläimellistä". Tutkailin kangaskaapin läpi, ja sieltä löytyi kyllä yli kolmekymmentä vaihtoehtoa (!) eläinkankaaksi. 
Jässikkä bongasi tämän kankaan ompelupöydältä ja esitti takkitoiveen. 
 Takki. Sen tekeminen onkin lykkääntynyt aina vain eteenpäin - milloin milläkin tekosyyllä.
Nyt päätin viimein ryhtyä toimeen!
 
 
 
 

Meinasin tuomita tämän epäonnistuneeksi jo ennen aloittamista. Tähän hätään ei ollut sopivaa takkikaavaa, joten päätin kokeilla tekemistä tavallisen, joustavan hupparin kaavalla (Funny Fox, Ottobre 4/2012). Ei välttämättä kovin fiksua... Leikoin kankaaseen sen verran saumavaroja, mitä kuviokohdistus mahdollisti. Yhä vaikutti pieneltä...
 
 
 
 
 
Päällikangas on pussilakanan muodossa kirpputorilta ostettua retroa. Sisäpuolen vuorina on Finlaysonin palakankaista ostettua ohutta puuvillaa. Etu- ja takakappaleissa on puuvillakerrosten sisällä myös fleece. Olin leikannut fleecen myös hihoja varten, mutta sinne en viitsinyt sitä lopulta laittaa, koska muuten kädet eivät olisi varmasti mahtuneet hihoihin. Hihoihin laitoin Majapuun ihanaa raitaresoria (juu, laitan näitä raitoja nyt kaikkiin ompeluksiin... Ne ovat vaan niin <3 ).
 
 
Tässä vielä pari kuvaa takaa. Kuvioita oli aivan äärettömän vaikea kohdistaa, koska ne tuntuivat olevat joko liian lähellä toisiaan... tai liian kaukana toisistaan.
 
 
 
 
 

 
Project SaVaWayssä ompeluaikaa on kaksi tuntia, mutta ehei, tämä ei todellakaan valmistunut siinä ajassa. Yötöiksi meni tämäkin homma. Aikaa kului kaikkiaan noin 4,5 tuntia. Yllätysmomenttina haasteessa oli "käsin ommellut pistot". Minulle niitä pistoja tuli huppuun, kun ompelin kääntöaukon kiinni.
 
 
 
 
  
Tämä ei ole oikeasti kääntötakki, mutta koska se on kokonaan vuoritettu, ja jopa hihansuuresoreitten saumat taiteilin piiloon, voisi tätä mielestäni oikein hyvin käyttää näinkin päin. Vetskarin käyttö tietysti on vähän hankalampaa.
Äidin mielestä tämä olisi näin päin jopa kivempi, mutta Jässikkä ei ole aivan samaa mieltä...
 "Mutta äiti, sillonhan kukaan ei näkis, että mulla on Aku Ankka -takki!"

 
 
 

Ja voi sitä riemua, kun takkia pääsi aamulla kokeilemaan. (Tässä kohti puhun siis niin äidin riemusta, kun takki oli kaikista peloista huolimatta sopiva, kuin iloisen pojankin reimusta.) :D
Takki pitikin saada heti kyläilyreissulle päälle. 
 
Vielä loppuhehkutukset! Minä tein takin! Minä tein sopivan takin! Ehkä vuoden sisään saisin Pirpanallekin tehtyä omansa... ;)
 
 

torstai 11. huhtikuuta 2013

"Palomies Sami on verratoooon...""Hälytyksen kun Sami saa, silloin rientää auttamaan..."
Meillä täällä kotona hälytyksiä riittää, kun Jässikkä tykkää kovasti leikkiä palomiesleikkejä ja katsoa Palomies Samia. Pitihän palomiehiä siis saada paitaankin.
Tämän palomieskankaan kanssa jäin miettimään liian pitkäksi aikaa, koska se ehti jo nettikaupoista loppua. Onneksi sain vaihtarina tätä itselleni pienen palasen.
 
 
 
 
 
Poika oli aivan täpinöissään, kun paidassa oli Tätä Kangasta ja siinä oli Taskut ja vielä Huppukin! 
 
 
 
 
 

Kaavana on - mikäs muu kuin More Grey (Ottobre 4/2011). Siihen vaan lisäsin taskut ja hupun. 
Hupun istuvuus pääntiellä ei ehkä ole aivan täydellinen, mutta kelpaa kyllä paremman puutteessa.
 
 
Käytin palomieskangasta niin säästeliäästi, että laitoin takakappaleen, hihat ja hupun kaikki eri kuoseista. Tähtikangas (JNY) on muistaakseni tilattu Royal-tuotteelta, JNY:n raitakangas suoraan Ruotsista, JNY:n pilvikangas on vaihtari ystävältä, hupun & taskujen sininen kangas on Ikasyrilta ja raitaresori Majapuulta.


Palomieskangasta riitti vielä toiseen etukappaleeseen, joten tein samalla kaavalla ja melkein samoilla kankailla vielä lyhythihaisenkin paidan. 


Alaosaa en taaskaan saanut ommeltua, mutta onneksi aiemmin ompelemani ruskeat joustishousut ainakin sopivat näiden kanssa hyvin. UFO-laatikossa olisi myös leikeltynä ruskeat shortsit viime kesältä... Noinkohan enää mahtuisivatkaan...? 
 
 
Huppari pääsikin heti käyttöön. :)maanantai 8. huhtikuuta 2013

Pilkkuja Pirpanalle
Pilkkuja, pilkkuja! 
Pari viikkoa sitten Pirpana ja Jässikkä olivat pilkkujen peitossa, mutta nyt pilkut ovat onneksi vain vaatteissa. ;)

 
 
 

Edellisessä postauksessa näkyikin jo tämä pilkkutunika. Tämänkään tekeminen ei mennyt mutkitta, mutta lopputuloksesta tuli ihan kiva.
 
Tämän tein Papanan (Ottobre 4/2010) kaavalla. Tällä kertaa leikkasin vähän liiankin reiluilla saumanvaroilla. Pääntie on tehty aika reiluksi (muun perheen toiveesta...) Katkaisin kaavan vähän kainaloiden alta. Helmaosa on suorakaide, joka on rypytetty ja ommeltu kiinni yläosaan. Tunikasta tuli sillä tavalla aivan liian iso / lörppä / yökkäri, joten jotain pientä kikkaa oli keksittävä. Kehittelin siis tuohon saumakohtaan tuollaisen vyön. Se on ommeltu keskeltä kiinni ja sivusaumojen kohdalla on virkatut lenkit, joiden kautta vyö kulkee. Keskelle askartelin farkkukankaasta ja napista kukkakoristeen. 
 
 
 
 

Takaa tunika näyttää siis tältä. 
Kuvien värit heittelevät kamalasti, mutta ehkä tuossa ylimmässä lähikuvassa keltainen näyttää todellisimmalta. Kangas on Hannan Kankaan viskoositrikoota. Ihanan pehmeää ja laskeutuvaa. :) Raitaresori on Majapuulta.


Koska kierrätysfarkkujen istuvuus oli mikä oli, piti tunikalle tehdä kunnollinen alaosa. Onneksi kaapista löytyi tarkoitukseen juuri sopiva kangas.
 
 
 
 
Kangas on myös Hannan Kankaalta, pilkullista joustofarkkua. Farkut on tehty samalla
Superstrech jeggins -kaavalla (Ottobre 4/2011) kuin tässäkin postauksessa (klik).
Nyt korotin hieman lisää takaosaa ja laitoin kireämmän kumpparin.Takaahan nämä näyttävät ihan oikeilta farkuilta. :)
 
 

Ja jotta ei syntyisi harhakuvaa, että homma sujui hyvin, pitänee tunnustaa, että haarasauman tikkausta sain tehdä muutamaan kertaan... Aina onnistuin ompelemaan saumaan kiinni jotain, mikä ei siihen oikeasti kuulunut... ;)
 
 
Tältä tämä setti sitten näyttää yhdessä.
 
 
 
 
 


Pirpanakin oikein halusi laittaa tämän illalla päälleen. Ja nämä olivat sopivat!
 
 
 
 

"Olen linsessa!" hykerteli Pirpana.
 
 
 

sunnuntai 7. huhtikuuta 2013

Pitsikkäät kierrätysfarkutPerjantai-iltana Project SaVaWayn haasteena oli ommella alaosa. Idea kirkastui aivan viime hetkillä. Päätin myös iskeä kaksi kärpästä samalla iskulla, koska meneillään on myös kierrätyshaaste.
Iskän vanhoista farkuista lähdin tekemään Pirpanalle omia farkkuja. Taskuihin on käytetty myös kirpparilta ostettua vauvan pussilakanaa (keltainen pilkkupuuvilla) ja jonkun itse virkkaamaa reunapitsiä. Raitaresori on Majapuulta. Taskujen ideaa olen kypsytellyt jo pitkään, ja täytyy sanoa, että taskuihin olen näissä housuissa tyytyväinen. :)
Mutta siihen se tyytyväisyys sitten loppuukin...
Kaavana on vanha kunnon Saimi (Ottobre 1/2009), mutta koska tämä farkku ei jousta yhtään ja koska en tunnu uskovan, että Pirpana on kasvanut ohi piirretyn kaavakoon, näistä tuli pienet! Lantiolta nämä menevät vain nippanappa päälle. Toisaalta taas pituutta on liikaakin, niin lahkeissa kuin vyötärölläkin...

Takaa nämä näyttävät tältä. SaVaWayn haasteessa oli kaksi tuntia aikaa, mutta näitä en kuitenkaan saanut siinä ajassa tehtyä. Kahden tunnin jälkeen housuista puuttui vielä vyötäröresori ja tikkaukset. Koska loppuunompeleminen jäi aamuun, päätin lisätä tällä yliajalla vielä takataskunkin.Nyt täytyy myöntää, että nämä näyttävät kuvissa paljon kivemmilta kuin livenä. 
Tunnustan, että oikeasti nämä eivät istu Pirpanalle yhtään. :/

 Harmissani mietin, että teenpä tähän paidan, joka peittää vähän tuota kökköä yläosaa. 
Mutta eipä mennyt sekään suunnitelma ihan putkeen... Paidasta tulikin tunika/mekko, joka taas peittää näistä housuista the jujun, eli taskut. Ei hyvä. 


Ajatus on tässäkin kuitenkin ihan hyvä, eikös?  Ja tulihan tästä kiva kuva, kun tunika tuo vähän väriä. ;)

No, tunika tarvitsi sitten siis seurakseen sellaisen alaosan, jota voi oikeasti käyttääkin. Sen olenkin jo ommellut. Postailen tarkempaa juttua tunikasta ja uudesta alaosasta ihan piakkoin. Pysykäähän linjoilla. :)