perjantai 23. tammikuuta 2015

Kissoja ja avaruutta


Nyt esittelyssä on kaksi harjoituskappaletta. Kaavanmuokkausompeluhaasteetta valmistellessani tein pari kokeilukappaletta, kun kaava oli vielä muokkausvaiheessa. Nämä jäivät silloin kiireessä viimeistelemättä, mutta ompeluhaasteen päätyttyä sain nekin viimein tehtyä.
Nämä kissaleggarit olin ommellut jo aikaisemmin. Nehän sopivatkin ihan kivasti paidan kanssa. Kangas ei riittänyt kunnolla pituuteen, joten lahkeensuissa on resorit. Lilat rusetit laitoin karkottamaan kalsarifiilistä, mutta jotenkin se fiilis kuitenkin vain kummittelee taustalla... Kangas on Jonicin ihanaa digiprinttiä.

Tässä tasokuvassa näkyy nyt ensimmäinen harjoituskappale omasta kaavamuokkauksestani. (Varsinainen "kisaversio" löytyy täältä: *klik* ) Kangas on ohutta trikoota Wexleriltä. Hihansuissa ja pääntiellä on resorit. Joskus sain eräältä ompeluystävältäni yllärinä tuon kissa-strassisilityskuvan. Nyt se tuntui maukuvan päästä tähän paitaan. Ja hyvinhän se siihen sopiikin.
Arvarkaapa vaan, onko paita mieleinen, kun siinä on pinkkiä, kiiltävää ja kissa?!
Tässä näkyy vielä hyvin tuo takakappaleiden muoto. Kivaa vaihtelua peruspaitaan.

Toisen kokeiluversion tein yksivärisestä, ohuesta trikoosta ja Jonicin avaruus-digiprintistä, jota sattui olemaan vielä sopiva pala jäljellä.Tämänkin setin leggarit olen ommellut jo joskus aiemmin. Kissapaitaan verrattuna muutin kaavaa hieman leveämmäksi ja laskin takakappaleiden olkia tulemaan vielä vähän alemmaksi.
Nyt olen törmännyt ongelmaan, että lapsilla (tai ainakin neidillä) on jo liikaakin vaatteita. Olisiko nyt oikeasti aika ommella välillä itselle jotain...?maanantai 19. tammikuuta 2015

KaruselliheppaViikonloppuna urakoin ufo-pinosta muutaman vaatteen valmiiksi. Halusin tehdä neidille vähän väljemmän collaripaidan, joten kaava oli tarkoituksella yhtä kokoa isompi. Alunperin en ollut kaavaillut paitaan huppua, mutta jotenkin se jäi sitä vielä kaipaamaan. Nyt siitä syntyi siis huppupaita.
Kangas on Verson Puodin Karuselliheppa-joustocollaria. Hupun vuorina on Paratiisin universumi -trikoota. Hihansuissa on pinkit resorit.
Paratiisin universumista tein myös leggarit. Nämä ovat yhdessä aika hauska setti, koska huppu on sen verran iso, että senkin vuori vilkkuu ihan näkösällä.
Setti oli myös Pirpanan mieleen. Vaatteet ovat mielestäni melko monikäyttöisiä, sillä pinkit leggarit sopivat monen muunkin neidin paidan / tunikan kanssa ja huppupaita kävisi hyvin myös farkkujen kanssa.


maanantai 12. tammikuuta 2015

Paitakaavan muokkausta (Savaton osa 8)Pääsin ompeluhaasteen kuosiosuudesta vielä jatkoon. Seuraava tehtävä oli tehdä muutoksia peruspaidan kaavaan. Toisin sanoen piti siis näyttää, mihin kaikkeen tavallinen paitakaava oikein taipuukaan.

Minun ideani lähti Pinterestistä löytämästäni kuvasta. Sitten vain lähdin yrittämään sen kaavoitusta. Ja tilannehan on se, että en tosiaan ollut ennen tällaista hommaa tehnyt. Tartuin kuitenkin rohkeasti härkää sarvista ja vietin illan ja aamun kaavapapereiden parissa. Tein jopa kaksi harjoitusversiota! Ei tämä ehkä kaikkien oppien mukaan oikein mennyt, mutta sainpas jotain aikaiseksi!
Peruspaidan kaavana on käytetty Ottobren Creative Workshopin 301 -kaavaa (istuvampaa mallia). (kuvassa mustalla piirretty)
Muokatussa versiossa (kuvassa punaisella piirretty) etukappaletta on lyhennetty, levennetty ja kaarrettu. Helmassa on kaksinkertainen, kaartuva suikale. Olkia on laskettu.
Takakappale on katkaistu hieman kainaloiden alta ja olkia on jatkettu laskemaan reilusti etupuolelle. Alaosan liepokkeet (jotka ovat symmetriset) menevät ylhäältä koko poikkisauman matkalta päällekkäin ja muodostavat alhaalle kolmiot.
Hihat on lyhennetty 3/4 -mittaisiksi ja niihin on lisätty kaksinkertaiset hihansuut, jotka voi kääntää hihan päälle.
Pääntiellä on kaksinkertainen resori.
Kankaina on Käpyseltä ostettu tummanharmaa trikoo ja Mersia Designin ihana perhostrikoo, jonka voitin arvonnasta.Pirpanakin pääsi tätä heti aamulla kokeilemaan. Kivalta näyttää minusta päälläkin.


Lopputulokseen olen oikein tyytyväinen! Tiukan kisan jälkeen minun matkani tässä haasteessa päättyi kuitenkin tähän. Mutta eipä ole ihmekään - niin hienoja juttuja olivat muut tehneet. Kiitos vielä kaikille ääniä antaneille!


Tämän pitkän haasterupeaman aikana olen päässyt haastamaan itseäni monella tavalla. (Oletko kurkannut aikaisemmat postaukset ekasta seitsemästä haasteesta?) Opin nopeutta, sain tehtyä ensimmäisen tutoriaalini, opin kaavajuttuja, opin luovaa ajattelua... Mahtava tilaisuus haastaa itsensä! Mutta nyt hetken hengähdys.

Finaalikaksikolle onnea viimeiseen haasteeseen!

Trikootakki Solinasta (Savaton osa 7)Kun ompeluhaastetta oli kestänyt viikon, jäljellä oli kahdeksan ompelijaa. Nyt tehtäväksi annettiin suunnitella oma kuosi, jonka sai toteuttaa valitsemallaan tavalla. Sitten omasta kuosikankaasta piti ommella vaate.

Kynä ei pysy kädessäni niin hyvin, että olisin lähtenyt piirtämään kuosia. Niinpä päätinkin lähestyä tehtävää aivan toisella tavalla. Halusin yhdistää kuosiin toisen, rakkaan käsityölajin; virkkauksen.
Niinpä virkkasin melkoisen määrän ketjusilmukkaa Novitan ihanasta Puro-langasta. Sitä soiroa sitten ompelin ompelukoneella kiinni violettiin trikookankaaseen (Käpyseltä).
Tästä kuvasta saa ehkä vähän selkoa siitä, miltä kangas näytti nurjalta puolelta. Täytyy sanoa, että aikamoinen homma siinä oli.... Kokeilin myös suoraan kankaaseen virkkaamista, mutta siihen minulla ei olisi riittänyt aika.


Kuosin nimeksi tuli Solina. Ajatus oli, että kankaan raportissa olisi vuorotellen raitakohtia ja tyhjää. Ompelin kankaasta trikootakin. Virkattujen raitojen tekstuuri saa tähän aikaan kivan neuletakkimaisen fiiliksen. Kaava on muokattu Smart Guitars (Ottobre 1/2015) -kaavasta. Kanttaus on tummanviolettia resoria. Nepparikiinnitys on helppo avata ja sulkea.

Pirpana tykkäsi tästä kovasti!sunnuntai 11. tammikuuta 2015

Girly Rock Grunge (Savaton osa 6)Ompeluhaasteen kuudennessa osassa valitsimme yhden kolmesta "asiakkaasta". Asiakas halusi asun, joka oli hänen tyylinsä mukainen ja sopisi tietyyn tilaisuuteen. Minä valitsin asiakkaan, joka ilmoitti tyylikseen "girly, rock, grunge".

Tämä haaste sai minut kokeilemaan jotain, mitä en ole koskaan ennen tehnyt: istuvan yläosan teko joustamattomasta kankaasta! Löysin kaapin perältä ruutukankaan, joka sopi mielestäni tavoittelemaani tyyliin mainiosti. Topin tein Bubble Pocket -mekon kaavaa hyödyntäen. Topille kaveriksi tein tyttömäisen, mustan hameen Tyrnifarmarit-blogin ohjetta hyödyntäen.

Kiire oli kova, koska väsäsin tätä asua työpäivän päätteeksi. Kiireestä huolimatta kuitenkin jopa vuoritin topin kokonaan kukkapuuvillalla. Asiakkaan kuvauksessa luki, että rokahtavan tyylin vastapainona hän pitää myös pastellisävyistä. Näitä sävyjä löytyi nyt vuorikankaan kukista.
Topin taakse laitoin rouheaan tyyliin vetoketjun kankaiden päälle. Vetskari on kierrätysmateriaalia vuosikymmenten takaa.


Ja miten näistä sitten muotoutui toivottu asukokonaisuus?
Asiakkaan tyyliin sopivasti hameen ja topin kanssa voi pukea vaikka maiharit. (Ne muuten lainasin työkaverilta ihan tätä varten.) Toppia voi pitää hameen sisällä tai päällä. Hattukin sopisi kivasti kokonaisuuteen.Kokonaisuuden voi vielä viimeisteillä nahkatakilla. Girly, rock & grunge?

Tämä oli kyllä todella mielenkiintoinen haaste. Oli hauskaa - mutta samalla myös vähän stressaavaa - suunnitella ja toteuttaa tätä kaiken arjen ohella. 
"Asiakas" oli kuitenkin tähän asuun niin tyytyväinen, että pääsin tästä osiosta jatkoon. Seuraavassa haasteessa pääsinkin taas kokeilemaan rajojani.lauantai 10. tammikuuta 2015

Muovipussiessu (Savaton osa 5)


Ompeluhaasteen viides osuus oli ommella jotain muovipussista! Muutakin materiaalia sai käyttää lisäksi. Vaikeusastetta hommaan toi se, että aikaa oli kovin vähän. Käytettävissä oleva aika määräytyi edellisen tehtävän ompelusen saumojen määrän mukaan. Onneksi minulla niitä oli aika paljon! Tähän käytin 29 minuuttia käytössä olleista 32 minuutista.


Muovipusseista, lakanakankaasta ja kanttinauhasta päätin tehdä muovitetun askarteluessun.
Suurin osa ajasta tuhlaantui siihen, että silitin muovipussia silitysraudalla kiinni kankaaseen (leivinpaperi välissä!). Sulaminen ei kuitenkaan sujunut kovin mutkattomasti, joten muovi jäi jonkin verran rutulle. Tätä pitää joskus kokeilla ihan ajan kanssa! Koska kuitenkin suoritin tehtävän annetussa ajassa, pääsin jatkamaan haasteisiin osallistumista.
tiistai 6. tammikuuta 2015

Tilkkutyyny pikakolmitekniikalla (Savaton osa 4)


Ompeluhaaste jatkui neljäntenä iltana siten, että kahdessa tunnissa piti ommella jokin juttu, jossa on vähintään kymmenen rakennesaumaa. Ylimääräisistä saumoista oli luvassa apua tuleviin koitoksiin.

Päädyin tekemään tilkkutyönä tyynynpäällisen. Etukäteen pelkäsin ajan riittävyyttä - ja tiukille aika menikin. Sain tämän juuri ja juuri määräajan puitteissa valmiiksi!

Ihan eivät kaikki kohdistukset osu millilleen, mutta aika hyvin kuitenkin, kun ottaa huomioon käytetyn ajan.Tilkkuosuus on siis koostettu pikakolmiotekniikalla. Jos kuvaa katsoo tarkasti, näkeekin, että lopullinen pinta muodostuu kolmioista, ei neliöistä. Aikaa vei paljon se, että joutui moneen kertaan silittämään eri vaiheiden välissä.Tyynyn toisella puolella on Finlaysonin puuvillaa ja keskellä on pitsivetoketju. Harmillista, että pitsivetska ei oikein erotu, koska se on ruskealla pohjalla. Tähän saumaan ei vain varastosta löytynyt valkoista pitsivetskaa. Ompelumerkki unohtui saumasta, joten jouduin ompelemaan kiireessä vanhan ompelumerkkini kankaan päälle. Tämä tyyny saattaa päätyä mökille. Tai sitten jonnekin muualle. 


Onneksi tähän tuli yli kolmekymmentä saumaa, sillä illan haastetta ajatellen jokainen sauma oli kyllä tarpeen! Mielenkiintoinen ompelus tulossa tänään...


sunnuntai 4. tammikuuta 2015

Huppuhuivi - tutoriaali (Savaton osa 3)


Kolmantena ompeluhaasteena oli tehdä tutoriaali. On kovin vaikea keksiä, mistä ohjetta ei olisi jo tehty JA mistä minä sellaisen pystyisin tekemään. Päädyin lopulta huppuhuivin, jollaisia tein viime vuonna kaksi.

1. Leikkaa huppukappaleet päällikankaasta ja vuorikankaasta. 
Tällä kertaa käytän kietaisuhuppua, mutta muukin huppumalli tietysti käy.
Leikkaa myös huiviosat päällikankaasta ja vuorikankaasta. Huiviosan kaavassa on siis saumat sivuilla, taite keskellä. Keskiosa on korkeampi kuin sivut.
 Aiemmin olen tehnyt huiviosaksi melkein suoran tuubin, mutta nyt kokeilin mallia, joka suojaa paremmin kaulaa ja niskaa.2. Ompele huppuosista päälakisaumat yhteen päällikankaan palaset oikeat puolet vastakkain. Toista sama vuorikappaleille. (Käytin kimallekangasta tällä kertaa niin, että tumma puoli on oikea puoli, kimaltava jää piiloon.)
3. Ompele huppujen päälli- ja vuorikappaleet yhteen oikeat puolet vastakkain. ("suuaukkosauma")4. Käännä palat oikeinpäin. (Halutessasi voit aputikata hupun alareunasta päällikankaan ja vuorikankaan yhteen.)
5. Ompele huiviosan päällikankaan palaset kiinni sivusaumoistaan. Tee samoin vuorikankaille. 
6. Laita huiviosan putkilot sisäkkäin - oikea puoli oikeaa puolta vasten. Ompele alasauma. 7. Käännä huiviosa oikeinpäin. (Halutessasi voit aputikata huiviosan yläreunasta päällikankaan ja vuorikankaan yhteen.)8. Neulaa huppuosa kiinni huiviosaan (päällikankaat vastakkain). Huppuosa siis tavallaan kiedotaan huiviosan ympärille avoimesta reunastaan. Kietaisuhuppumallissa liepokkeet tietysti menevät toistensa päälle. Vaikea kuvattava, mutta ymmärtäisikö näistä. Surauta yhteen.


9. Käännä koko komeus oikeinpäin. Valmis.

10. Nyt jos haluaisi hifistellä, voisi saumuroidun liitossauman tikata litteäksi tai peittää jollakin kivalla nauhalla. Toki myös  huivin alareunaan voisi laittaa pitsiä. jne. jne. Nyt en vain aikapulan vuoksi sellaista ehtinyt tekemään.

Toivottavasti tästä saa jotakin tolkkua ja siitä olisi jollekin apua. Kysykää ihmeessä, jos jokin kohta jää epäselväksi.


Kankaat: Päällinen: Kimalleneulos - Eurokankaan palalaari
               Vuori: Roosa-trikoo - Käpynen


Opetellaanko aakkoset? (Savaton osa 2)Ompeluhaasteen toisena päivänä saimme listan jipoista, joista kolmea piti käyttää haasteompeluksessa. Aikaa oli taas tasan kaksi tuntia.

Pitkän aikaa sitten Aeno teki paidan, jossa oli painettuna aakkoset. Kirjaimissa oli myös kätkettynä juju. Siitä lähtien idea on ollut to do -listalla. Nyt tuli viimein hyvä tilaisuus toteuttaa tuo idea.


Valitsin listalta käytettäviksi yksityiskohdiksi kankaanpainamisen, silityskalvot ja vuorin.
Mustia kirjaimia ryhdyin painamaan sisustuskaupasta ostetun sapluunan ja kangasvärin kanssa. Ensimmäinen yritys meni mönkään - väri levisi rajojen ulkopuolelle. Toisella yrityksellä teinkin sitten kirjaimet sapluunan ja tussin avulla. 
Tarkkaavaiset varmasti huomaavat toisesta kuvasta, että sapluunassa oli melkoinen virhe...! Muistiin itselle: tarkista kaikki mahdollinen, ennen kuin painat.Samalla päätin myös rikkoa rajojani ja muokata Tehtaamon ohjeella huppukaavaa kietaisuhupuksi. Kuvissa on myös vilahdellut lähiaikoina paljon paitoja, joissa takakappaleen olat on laskettu vähän etukappaleen puolelle. Sitäkin ideaa päätin kokeilla tähän.

Paita on tehty Ottobren peruspaidan kaavalla (Creative WorkShop 301). Siihen lisäsin Funny Foxin pohjalta muokatun hupun. Turkoosi ja musta kangas ovat melko ohutta joustocollaria Käpyseltä. Hupun vuorissa on Kortteli-trikoota.

 Ehdin hyvin tehdä paidan kahden tunnin aikana. (Mustien kirjaimien painamisen sai tehdä etukäteen.) Olen myös oikein tyytyväinen lopputulokseen. Ja niin taitaa olla käyttäjäkin.
Paras juttu on, että tästä tuli ihan sopiva ja että se on pojankin mielestä hieno!

Haasteen kolmas osa koittaa tänään. Se osuus onkin jo melkoisen haastava!


Be there or be square (Savaton osa 1)Ompeluhaasteen tehtävänantona oli perjantaina ommella mitä vain, kunhan sen tekee kahdessa tunnissa. Minä pähkäilin tällaisen kangaskasan äärellä, ennen kuin tein lopullisen päätöksen.

Yritin miettiä, mitä tulevat haasteet voisivat olla. Jotenkin ajattelin haasteajan lyhenevän, joten jätin pari nopeampaa ideaa tässä vaiheessa käyttämättä. En siis tehnyt (vielä) lintukankaasta tunikaa tai ruutukankaasta leggareita. Ruutukankaasta sain kuitenkin idean ompelukseeni.
Siitä se ajatus sitten lähti. Ruutukankaan ruudut päätyivät applikoituna paidan etukappaleelle. Neliöt ovat kaikki velouria. Etu- ja takakappaleet ovat mustaa trikoota. Trikoota ovat myös vaaleanpunainen ja minttu hiha.
Paidan malli on sama Smart Guitars (Ottobre 1/2015), jota jo aiemmin perjantaina kokeilin. Ihan hauska malli, ja sopii mielestäni myös tähän värimaailmaan hyvin. 

Paidan niskaan tein vielä kiireesti pienen jujun.Be there or be square! Teksti on painettu silikonikirjaimilla ja hopeisella kangasvärillä.

Aamulla, kun kuulin haasteen jatkuvan eri tavoin kuin luulin, ompelin paidalle kaveriksi ne ruutuleggarit.

Leggarit on ommeltu Hopsis-kaavalla. Ruutukangas on Wexleriltä ostettua neulosta, joka ei kovin paljon sitten joustanutkaan. Näistä Pirpanan leggareista tuli kuitenkin ihan sopivat. 
Samaa ei voi sanoa niistä itselle tehdyistä leggareista...

Vaikka tämä värimaailma ei ole ollut lainkaan mieleeni, alan siedättyä tähän(kin) vähitellen.
Tässä on vähän sellainen ysärihenki.  Ihan hauskalta setiltähän tämä näyttää.


 Haasteen toinen osa koittikin sitten lauantaina...